2011-01-20 Jakttips-Superpasset.

Att smyga runt, prova nya ställen på marken eller gå med hund är guld, men att ha ett “Superpass”, ett “hem” på marken som du kan jaga ifrån, en plats där du kan vara dig själv :) är också guld! Kanske kan du dela detta pass endast med några få i laget eller t.o.m. ha det helt för dig själv. Har du en jaktmark du gillar och tänker vara kvar på så ska du nog anlägga ditt superpass. För att få ihop superpasset krävs att flera komponenter förs samman, en sak ensam gör inget pass till Superpass. Det kräver lite arbete men det är värt det!! Här presenteras vad som behövs:

1- DITT SKYDD. Bygg ett BRA torn eller vakkoja. Om det är torn ska det ha tak, väggar, riktig bänk, vara insynsskyddat och helst ha ganska god utrymme. En liten värmekamin som du också kan koka kaffe på, en hylla, låda eller liknande för förvaring av t ex grillbriketter, rep, en inplastad lista på jakttabell och information om avstånd från tornet till div. landmärken, myggmedel osv. ja vad du vill (nästan)... bara din fantasi sätter gränserna, tornet kan t.o.m. nästan vara en mindre stuga på 4 ben och du kan förvara dricksvatten, kaffe/te pulver och socker där – You name it.
Har du inte stora resurser, kan du bygga ett skydd på marken och göra det hela enkelt. Låt presenning fungera som väggar och tak, klipp ut skjutluckor. Kamouflagenät får skyddet att smälta in, en picknickstol och bord kan bli din sitt- och skjutbänk. En liten eldstad omgärdat av stenar inuti skyddet, ett gammalt stuprör som skorsen – det är bara din fantasi det handlar om. Var kreativ!

2- SKYDDETS PLATS. Så klart ska tornet/skyddet placeras på ett bra ställe på jaktmarken, men kanske inte där alla andra brukar jaga – men du ska få viltet att komma dit. Helst ska det vara i kanten av en öppen yta, en gammal inäga eller en kraftledningsgata? Placeringen är viktigt, välj med omsorg! Kolla hur vinden oftast blåser och placera i rätt vind, tänk också på solen så du inte har den för mycket i ansiktet. Tänk på säker skottriktning och kulfång. Du vet själv bäst var du vill ha ditt superpass efter förutsättningarna på din mark.

3- FÅ DIT VILTET. Rensa en stig till och från passet i rätt vind, då kan du ta dig dit obemärkt och släpa fällt vilt därifrån enklare. Se till att det finns mat där för de vilt du vill jaga. Väldigt många foderväxter är lätta att plantera, se till att dina växter finns i BRA mängder och tillgängliga för viltet så länge på året som möjligt. Ha växter som lockar både hjortdjur och harar (om du vill det), tjära träd och åtla för svin. Om du även vill få dit småvilt se då till att ha attraktiva växter för dem också, växter av olika sorter, av olika höjder och storlekar för både stora och små. Rävåtel är nästan ett måste, då gör du viltvård också! Åteln kan göras enkelt med en fastspikad surströmmingsburik i en stubbe eller liknande. Du kan ha några mårdfällor i närheten eller t.o.m. en rävfälla som du ser från ditt superpass. Glöm inte saltstenarna!!

4- ÖVRIGT. Du kan göra detta pass också till ett perfekt inventerings- fotografi- och avkopplingsplats när jakt inte råder. Kan du inte få med dig hela jaktlaget för superpasset eller anlägga superpasset helt själv så kan du försöka få med bara några i laget och kolla om ni kan kräva att de som inte är med och anlägger och underhåller passet inte heller får jaga där. Se till att passet FÖRBLIR SUPER!!! Underhåll både ditt torn/skydd och markplätten framför, låt inte skyddet förfalla eller markplätten växa igen eller bli utan mat för viltet. Rensa, åtla, tjära träd...du bestämmer hur DU vill ha det. Glöm inte att utfodra på vintern, vill du inte göra det där du skjuter gör det i närheten så du håller djuren i “trakten”. Tillämpa predatorkontroll och beskatta viltet med ansvar.

Superjakt på er!

Edited 2011-01-21
2011-01-20
Edited 2011-01-20

Show 1 to 2