2011-01-27 Jakttips: Frusna öron

Alla som suttit i ett jakttorn när det blåst en kall nordanvind vet att det kan bli rejält kallt om öronen. Om man försöker åtgärda detta med att dra en mössa el dyl över öronen försämrar man ett av de viktigaste verktygen som passkytten har nämligen hörseln. Jag har sedan ett antal år löst problemet mha ett elektroniskt hörselskydd.
Hörselskyddets hårda yttre kåpa skyddar mot det kalla vinddraget. Dessutom fungerar det ljudisolerande materialet i kåporna också utmärkt som värmeisolering.
Innuti kåporna har alltså öronen ett riktigt behagligt mikroklimat. Eftersom kåporna är försedda med mikrofoner så missar man inte några viktiga ljud från omgivningen.
Förstärkningen ställs in så att den blir optimal med hänsyn till vindbrus och andra störande ljud. Kommunikationen med jaktlaget sköts enkelt genom att jaktradions utgång anslut till hörselskyddets ingång med kabel som finns till de flesta fabrikat av radioapparater. För att det inte ska bli för varmt och fuktigt kan man emellanåt “lufta” öronen utan kåpor.
Harri Jaansalu

Show 1 to 1