2011-05-19 Fråga om ökad fodertillgång med sticklingar

Är det någon som har erfarenhet av plantering av sticklingar för att öka fodertillgången? Har läst att samtliga salixarter utom sälg är lämpade för att ta sticklingar. Finns det andra foderväxter som funkar att ta sticklingar från, ex.vis asp eller rönn?

Har också läst någon artikel om att ta frön från rönn och även sälg men kommer inte ihåg var jag läste det någonstans. Är det någon som vet?

Tacksam för tips!

2011-07-27

Hej
Det sämmer som du skriver att alla salixarer utom sälg går att sätta som sticklingar.
Ta grova sticklingar grova som ett sopskaft eller större 50-60cm långa, ställ dom gärna skuggit i vatten ett par dagar. Slå eller tryck ned dom 50-60% av längden.
Ju tidigare ju bättre (när tjälen gått) men funkar hela sommaren, lite markberedning skadar inte då gräs kan kväva klenare sticklingar.
Asp rönn mm går inte det kommer vattenskott men det blir inga rötter, rönnens frö måste frysas lättast är att samlla in bär ta en trälåda fylla med sand och frön gräv ner vänta till våren gräv upp sätt fröna i kasseter
Ett bra tips är att vårda dom träd/buskar du har klipp ner sälg och vide gösla lite beskär tallar och björk mm i ledningsgator och vägrenar mm (kolla med markägaren innan om det inte är du)

Mvh
Magnus

Show 1 to 2