2016-05-30 SLAKTVIKT vildsvin BONNARPS HJORTGÅRD

SLAKTVIKT vildsvin BONNARPS HJORTGÅRD, Bonnarp 664. 264 53 LJUNGBYHED

Jag har kontrollerat med VETERINÄR, andra VILTUPPKÖPARE, andra JÄGARE, egen ERFARENHET,
tidigare LEVERERADE grisar till ANDRA VILTUPPKÖPARE och på NÄTET kommit fram till att ingen av
dessa anser det är normalt förutom BONNARPS HJORTGÅRD med skillnaden mellan slaktvikt och
levandevikt på 36.1kg/150.0kg*100=24 %. Alltså 76 % går bort så slaktvikten är endast 24 %.
BONNARPS HJORTGÅRD har kommenterat att detta är normalt.
Eftersom grisen var skjuten i huvudet så är avräkningen för skottskadan lätt att bedöma.
Levandevikten med inälvor utan blod är uppvägt till 150.0kg.
JAG anser att antingen har BONNARPS HJORTGÅRD förväxlat djurkropparna eller så har de blåst mig!
Dom har haft möjlighet att kommentera detta men de anser det är normalt med en slaktvikt på 24 %.
BONNARPS HJORTGÅRD har också valt att referera till Svenska Jägarförbundets representant
(Håkan Palm).
Jag kontaktade Håkan och han svarade.

Bäste Bo Andersson,
Din beskrivning av vårt samtal stämmer inte med hur jag uppfattade det, men så kan det vara. Det jag har sagt och står för är följande:
• För att veta vad som är normalt måste man veta vad man har att jämföra med. Tyvärr har jag inte lyckats finna någon vetenskaplig sammanställning om slaktutfallet från vildsvin. Det betyder inte att det inte finns, jag har bara inte hittat det.
• Det är inte ovanligt att nätkällor, svenska såväl som tyska, anger slaktutfall på 40 – 55 % som vanliga. Inte osannolikt är detta baserat på erfarenheter från ffa årsgrisar.
• Äldre svin ger i jämförelse med yngre så gott som alltid sämre slaktutfall, men som sagt, ett samlat underlag som beskriver vad som är normalt för vildsvin saknas.
• Det är därför möjligt att slaktutfall kan bli så låga som neråt 20 %. Det beror helt på ålder, kön, ev. dräktighet, hur kroppen ser ut och hur mycket fett, skador mm. som måste skäras bort för att det inte går att använda/sälja som livsmedel.
• Jag har i sammanhanget och för fördjupad kunskap/erfarenhet hänvisat till Svenska Jägareförbundets anläggning, Agusa Vilthägn.
• Det enskilda fall som du hänvisar till varken kan eller vill jag kommentera.

Med vänlig hälsning

Håkan Palm

Döm själva! Referenser på NÄTET http://www.slimminge.eu/jakt/recept/vildsvin/vildsvin.htm http://www.jaktsidan.se/ipb/topic/20386-viktformel-paa-vildsvin/ http://www.lgberg.se/sid2_2011_vildsvinforsmark.htm http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=120923

Har ni andra erfarenheter och förslag på seriösa viltuppköpare, i södra Sverige?
/Bosse

2016-06-30

Hej Bo
Vi skjuter vildsvin strax utanför Stockholm och vi får ut ca 30 – 35% kött av levandevikten beroende på hör noga vi styckar. De flesta grisarna har haft en levandevikt på 60 – 90 kg.Den senaste grisen som vägde strax under 60 kg gav ganska exakt 30% (17 kg).
Janne

2016-08-02

Hej Jan.
Du blandare ihop vällingen och gröten ifråga om slaktvikt och styckad köttvikt. Slaktvikten är Vikten på kroppen då inälvorna är urtagna och kroppen är flådd. Den styckade köttvikten är en annan sak.
MVH
René Nybondas

2016-08-08

Hej René

Jag blandar inte ihop någonting. Jag visade bara på att vi normalt får ut mer i köttvikt på våra grisar än vad dom normalt får ut i slaktvikt på deras grisar. Kanske är det så att vi här sydväst om Stockholm har lite köttigare grisar.
Jag ska samtidigt revidera tidigare uppgift. Vi har haft en gris där vi fick ut 24 % kött från levandevikten pga skottskadan.

Hälsningar
Janne

Show 1 to 4