2010-09-14 Kronhjortsområde?
När vi var ute och jagade i söndagskväll så kom det en stor kronhjort 10/12 taggare, lite svårt att se eftersom avståndet var stort (ca 200 m) och det började skymma, men det var en härlig upplevelse, det är inte varje dag man får se en grann kronhjort, inte på våra marker. Men sen började frågorna om vad som gäller för kronhjort, kollar man med länstyrelsen så finns det sex olika kronhjortsområde, och ligger marken innanför så gäller licensjakt och jakttabellen, utanför är det jakttabellen som gäller.
Om någon har annan information så är jag tacksam för kommentarer.
2010-09-18

Hej Bo. Det är riktigt som du skriver. Det finns tre varianter:

1. Kronhjortsskötselområde. Här bestämmer kronhjortsskötselområdet hur mycket som får skjutas. Ofta har man en telefonsvarare man ska ringa till där man kan lyssna av hur många hjortar, hindar och kalvar det finns kvar att skjuta.

2. Kronhjortsområde. En specialareför Skåne. Vet ej hur det funkar.

3. Inget av 1 eller 2 ovan. Då gäller jakttabellen rent juridiskt. Det kan ju dock vara klokt att prata med jaktgrannarna hur man ska förvalta en ny etablering av kronhjort. Det är ju lite dumt om alla jaktlag i trakten vill avvakta med avskjutningen för att ge kronhjorten en chans att etablera sig och så är det ett jaktlag som skjuter sönder flocken. Ursäkta att jag skriver självklarheter. Rent juridiskt gäller dock jakttabellen.

2010-09-20
Hej Johan!

Du har rätt, att hålla sig väl med jaktgrannarna är viktigt. Självklarheter, jakttabellen och sunt förnuft är väl en ra kombination.

Tack Johan

Show 1 to 3