2010-10-28 Vindkraft och jakt

Hej

Jag har en fråga som jag vill ha svar på, är det någon som har jagat i en vindkraftspark? De har planderat en i ett område som jag jagar i ibland och jag tänkte höra om det är någon som har någon erfarenhet av detta. Läste att verken ska hägnas in men det görs väl inte på åkrar och så?

2010-10-28

Hej

En vindkraftspark är detaljplanerad, detta innebär att man måste av polisen få skottlossningstillstånd för att använda skjutvapen inom detaljplanerat område enligt ordningslagen 3 kap 6$. Ett skottlossningstillstånd ges för varje tillfälle, men har läst på nätet att man i något område hade betalat 1200 kr för ett skottlossningstillstånd som någon form av kommunal skytt för att slippa begära skottlossningstillstånd för varje tillfälle.
Nästa fråga är om det i ditt område finns ett undantag gjort vid detaljplaneringen.
På jägareförbundets hemsida kan man söka om detta och dom har jobbat med frågan om jakt i vindkrafts planerat område.

http://www.jagareforbundet.se/Jagareforbundet/Fran-Jagareforbundet/Jagareforbundets-arsstamma-2009/20/

http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=89479

http://ltz.se/nyheter/ragunda/1.924295-skyddsvast-obligatorisk-vid-jakt-i-vindkraftspark

Edited 2010-10-28
2010-10-29

Tack för bra svar Ragge!

Det här är något jag ska sätta mig in i! Känns som något som kommer att bli väldigt omdiskuterat i framtiden.. Jag måste säga att jag blev lite lurad av den sista länken hahaha, man är ju ganska naiv så här i oktober!

2010-11-22

Om beslutet inte är fastslaget så kan man bestrida vindkraftsbyggen. Om det finns t.ex. häckande eller förekommande fågelarter i området som finns med i eu:s fågeldirektiv över känsliga arter eller motsv. samt fornlämningar och annat känsligt som skulle hotas av vindkraftverk.
för termikflygande rovfåglar och flyttfåglar utgör dem en livsfara. även skogsfågel påverkas negativt. det finns en massa sånt elbolagen inte gärna tar reda på själva. det funkade för oss, men man vet inte hur mycket det spelade in, men men,.

Show 1 to 4